Singelpark is a 8.9 kilometer loop trail located near Leiden, South Holland, Netherlands that features a river and is rated as moderate. The trail is primarily used for walking, running, and nature trips.

Distance: 8.9 km Elevation Gain: 120 m Route Type: Loop

nature trips

walking

running

river

views

city walk

historic site

Rondom de historische binnenstad van Leiden ligt sinds 1659 een zes kilometer lange vestinggracht. Met op de oude vestingwallen en bolwerken parels zoals de Hortus botanicus en Sterrenwacht, musea, fraaie begraafplaatsen, stadsmolens en stoere industriële monumenten. De Leidse singels vormen één van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa waarvan de structuur nog intact is. De Leidse singelring heeft altijd een groen karakter gehad. Buiten de singels begon het platteland en de wallen zelf waren met gras begroeid. Bijzonder: het stadsbestuur maakte destijds van de vestingwallen al een groene zone. Het bestuur liet sinds 1592 aan de singel buiten de vestinggracht steeds een dubbele rij bomen planten, met daartussen het singelpad (de singel). Deze bomen dienden ter versiering, voor de recreatie en voor de gezondheid van de stadsbewoners. Een behoorlijk modern klinkende motivatie! De gemeente Leiden is al decennia bezig om de singelrand weer groen te maken. Inwoners van Leiden hebben het initiatief genomen om van dit unieke cultureel erfgoed één groot aaneengesloten park te maken: het Singelpark. Een park om te sporten en cultuur te beleven, natuur en historie te ontdekken, rust te vinden en mensen te ontmoeten. Met het water van de singels als de blauwe ader. En met de beroemde Leidse Hortus botanicus als curator van de bomen en planten uit alle delen van de wereld. De gemeente Leiden heeft het burgerinitiatief omarmd en 9,3 miljoen euro uitgetrokken voor de realisatie. De stichting Vrienden van het Singelpark spant zich in om samen met de gemeente en in samenwerking met inwoners en andere organisaties in de stad van de droom werkelijkheid te maken. De vereniging "Vrienden van het Singelpark" heeft een wandelroute uitgezet en dat is deze, met wel wat aanpassingen om hem nog mooier te maken.

hiking
bridge out
1 month ago

The park is currently undergoing reconstruction. Or actually, it’s in the process of being created, by connecting different pieces of the park by new bridges. That causes some detours, but nothing bad, and when it’s finished it’ll be beautiful! Great way to get to know the city and it’s history. Signing is present or being created.

hiking
4 months ago

hiking
4 months ago