Help keep our trails and parks open during COVID-19 by committing to social distancing. Some trails or park services may be closed this weekend so check with local authorities before heading out.
Learn more

NS Walk De Horsten: Den Haag Central Station - Voorschoten

easyYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow Star(1)
The Hague, South Holland, Netherlands

NS Walk De Horsten: Den Haag Central Station - Voorschoten is a 12.6 mile lightly trafficked point-to-point trail located near The Hague, South Holland, Netherlands that features a lake and is good for all skill levels. The trail is primarily used for hiking and walking.

Length 12.6 mi Elevation gain 885 ft Route type Point to Point
Hiking Walking Lake Paved River Views Wild flowers Wildlife City walk Historic site Fee No dogs
Description
Waypoints (0)
Getting There

Reken er ook op dat je een losse euro bij je hebt, want in De Horsten moet je bij een automaat betalen om rond te lopen, of koop je ticket online (https://www.landgoederendehorsten.nl/toegangskaarten). Je wandelt eerst door het Haagse Bos, ook wel de groene long genoemd, verbindt het centrum van Den Haag met de landgoederen van Wassenaar. Omdat er in het verleden veel wild was, was het een ideaal jachtgebied waar de graven van Holland zich konden vermaken. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij het zorgvuldige beheer van Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk groengebied met een gevarieerde flora, en uiteraard met Huis ten Bosch in het midden. Landgoed Reigersbergen was ooit een oude 17e eeuwse boerderij, die zijn naam dankt aan de jonge reigers die werden gevangen daar en toen verdwenen in de voorraadkast van de eigenaar. Nadat het landhuis in 1943 door de Duitsers werd verwoest, herinneren alleen het landgoed, de weilanden en de muren van de kruidentuin nog aan vroeger tijden. Tijdens de herfststorm van 2000 verdween de eeuwenoude boom uit de Gouden Eeuw. Je vindt alleen het hek om de overblijfselen. Vervolgens kom je langs Kasteel De Wittenburg. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als ontvangstcentrum voor bedrijven. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het kasteel gebouwd met sloopmateriaal van verschillende historische gebouwen. Verscholen in het groen is de theekoepel van Backershagen, ook wel 'mysterieuze koepel' genoemd, omdat de trap naar de eerste verdieping verborgen is achter een paneel. Het witte Backershagen huis verderop werd in 1765 door eigenaar Cornelis Backer met diverse waterpartijen omgetoverd tot een ware lusttuin. In 1772 werd het landgoed uitgebreid met een Engelse tuin en het Hertenhuis, waarvan de Delfts aardewerken tegels nog te zien zijn. Na een verwoestende brand in 1974 is het huis volledig in de oorspronkelijke staat hersteld. Het Koninklijk Landgoed De Horsten bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. De drie landgoederen werden als een koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de rijke prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 ging hij met zijn gezin in landhuis De Paauw wonen. U passeert theepaviljoen de Horsten, waar jachttrofeeën aan de muur u eraan herinneren dat dit ooit het jachthuis van de prins was. Onderweg herinneren 3 palen je ook aan de jachtgebieden. De prins beval de bouw van een twintig meter hoge heuvel tegen de rand van het duin, die was beplant met seringen. En zo is De Seringenberg ontstaan, waar je even later langs komt. Koningin Wilhelmina zou hier in het verleden hebben geschilderd. Op het landgoed Eikenhorst wonen prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.

Deze wandeling begint bij Den Haag Centraal Station en loopt naar het treinstation in Voorschoten. Voor reistijden en prijzen: https://www.ns.nl/

Weather
UV Index
Daylight
Reviews (1)
Photos (154)
Recordings (2)
Completed (2)
View user's profile page
Samira Elb
Yellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarOctober 29, 2020
Hiking
View Samira's Recording