Help keep our trails and parks open during COVID-19 by committing to social distancing. Some trails or park services may be closed this weekend so check with local authorities before heading out.
Learn more

Abaliget to Zobákpuszta is a 23.5 mile lightly trafficked point-to-point trail located near Abaliget, Baranya, Hungary that features a lake and is rated as difficult. The trail is primarily used for hiking, walking, nature trips, and backpacking and is best used from March until September.

Length 23.5 mi Elevation gain 4,543 ft Route type Point to Point
Backpacking Hiking Nature trips Walking Cave Forest Lake Views Wild flowers Wildlife
Waypoints (17)
 • 1

  Abaliget, vasútállomás

  A bélyegzőt az állomásépület tornácán, a váróterem bejárata mellett találjátok.

  46.15283, 18.07524

 • 2

  Denevér Vendégház

  FIGYELEM! A szállás 2019. március 1-től 2019. október 31-ig felújítási munkálatok miatt nem fogad vendégeket! Szállás 1 db 2 ágyas szoba 1 db 5 ágyas szoba Adottságok felszerelt konyha fürdőszoba saját parkoló Látnivalók, programlehetőségek a környéken Abaligeti-barlang a Bodó-hegy oldalában Denevér tanösvény Helytörténeti és Címerkiállítás (Abaliget) túrázás: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala; K+ jelzés, K◼ jelzés Abaliget és Petőczpuszta között, S jelzés egészen Tettyéig strandolási lehetőség: Abaligeti-tó, Orfű, Magyarhertelend, Pécs, Sikonda (minden 20 km-en belül) lovaglás, horgászás: Orfű

  46.13672, 18.11578

 • 3

  Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

  Ez a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. Hossza 2000 méter, mélysége 10 méter. Kényelmesen bejárható, 466 méteres főágába óránként indul túravezetés. Mellékágait csak kutatók látogathatják. A barlang változatos formakincséről ismert, mely a belsejében futó pataknak köszönhetően a mai napig fejlődik, változik. Képződményei közül több még elnevezést is kapott, ilyen a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A barlang klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A hőmérséklet a barlangban 10-13 °C, ezért a barlangtúrára vigyetek pulóvert! A bejárattól néhány méterre találjátok a Denevérmúzeumot, amely egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert világának. A kiállításon megismerhető a denevérek élete, a denevérkutatás története, eszközei, valamint a denevérek főbb magyarországi tartózkodási helyei és vándorlási útvonalai is. Abaligeten és környékén több lehetőség is adott a kikapcsolódásra: nézzétek meg a Helytörténeti és Címerkiállítást, strandoljatok az Abaligeti tóban, a közeli Orfűn vagy Magyarhertelenden, de Pécs és Sikonda is 20 kilométeren belül található. Orfűn horgászni vagy lovagolni is tudtok. A cseppkőbarlang környékén több turistaútvonalon is elindulhattok: itt vezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra K jelzésű útvonala, a K+, a K◼ Abaliget - Petőczpuszta között, választhatjátok a S jelzést egészen Tettyéig, vagy végigjárhatjátok a Denevér tanösvényt.

  46.13668, 18.11623

 • 4

  Abaligeti-barlang

  A bélyegzőt a pénztár melletti ajándéktárgy-vitrin oldalán találjátok.

  46.13670, 18.11658

 • 5

  Babás-szerkövek

  Kilépve a Babás-szerkövek 3 sziklateraszának valamelyikére, a panoráma az egyik látványelem, ami megfogja tekintetünket. A Jakab-hegy déli lejtőjén, alacsonyan állunk ugyan, de a szomszédos tájnál jóval magasabban. A Dráva síkja terül el alattunk, balra kibukkan a Villányi-hegység széle, a Tenkes, szemben, tiszta időben pedig a horvátországi Papuk középhegységi lánca kéklik. Maguk a szerkövek változó méretű, vörös sziklaformák, melyek elkeskenyedő nyakuk fölött többnyire kiszélesednek - alapzatuk pedig egy környezetéből markánsan felszökő sziklaplató, ami áttöri az erdőt. A kréta időszakban a terület kőzeteit óriási redőboltozatba gyűrték a tektonikai folyamatok. Ennek nagy része azóta lepusztult, helyén Cserkút medencéje terül el (éppen alattunk). A magaslat pereme azonban részben megmaradt, ez alkotja a Jakab-hegy hátát. Oldalra billent rétegei az egykori, mélyülő tengerfeneket kirajzolva bukkannak a felszínre - a legmélyebb részen mészkő, a part közelében homokkövek rakódtak le. A Babás-szerkövek anyagát meleg és száraz éghajlaton, nagy esőzések idején kialakult időszakos vízfolyások szállították a partszegélyre, ahol e hordalékot később kovasavas oldatok cementálták össze. A keletkezett, kemény konglomerátum lassan pusztul, míg körüle a (válogató) erózió „leradírozta" a kevésbé ellenálló anyagokat, ezzel a sziklák fokozatosan kimagasodtak. A szél hordalékával koptatja, a fagy aprózza a kis tornyokat, melyeknek puhább részei gyorsabban vékonyodnak, ez magyarázza alakjukat. A régebbi korok mondát is szőttek a szerkövek keletkezése köré. E szerint élt két, örökké egymással versengő család Pécsen. Egyszer egy koldus látogatta meg őket, akit elhajtottak, mire az átkot szórt rájuk: „Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!" A családok lánygyermekei egy napon akartak férjhez menni, és az egyik família hamarabb ért föl a Jakab-hegy pálos kolostorába, majd a visszaúton találkozott a szembejövő riválisokkal. Egyik sem akart kitérni a másik elől, mondván „inkább válnak kővé, mintsem hogy félreálljanak" - ezzel a koldus átka valóra vált, a két násznép pedig azóta is megkövülve áll a hegyoldalban. (A szerkő pogány oltárkövet jelöl.)

  46.09126, 18.13272

 • 6

  Zsongor-kő

  A Zsongor-kő félelmetes vöröshomokkő sziklakiszögellését a tériszonyosok örömére korlát biztosítja, a panoráma pedig feledhetetlen! Alattunk Cserkút és Kővágószőlős, távolabb a Dráva síkja terül el, túlfelén a Papuk emelkedik. Megmutatkozik a Villányi-hegység nyugati csúcsa, a Tenkes is. Nem kell geológusnak lenni ahhoz, hogy észrevegyük a kőzetek sokszínűségét a Mecsekben. Bár Abaliget barlangja természetesen mészkőben alakult ki, mindössze néhány kilométerrel odébb már vöröses színű homokkő sziklateraszáról csodálhatjuk a tájat, amikor a Babás-szerkövek között, vagy épp a Zsongor-kőn állunk. A krétában a terület kőzetei a belső erők hatására óriási redőboltozatba gyűrődve kiemelkedést formáltak, melynek legmagasabb része az idők során lepusztult - helyén ma Cserkút előtéri medencéje található. A gyűrődés oldala azonban részben megmaradt, és a Jakab-hegy hátát alkotja. A féloldalasan kibillent rétegek az egykori viszonyokat, a mélyülő tengerfeneket kirajzolva sorakoznak egymás mellett a felszínen. A kemény vöröshomokkő egyik tömbös formációja töri át a talajt és az erdőt a Cserkút fölötti hegygerinc peremén: ez a Zsongor-kő. A magasságélmény szokatlanul intenzív, szinte szédítő, ennek ellenére a tagolt, de lapos hátakban gazdag sziklaegyüttes teraszai kiváló alvóhelyet kínálnak nyári éjjelekre. A legenda úgy szól, hogy Zsongor menyasszonyát a Jakab-hegy várának török basája várába rabolta, mire Zsongor éjjel megszöktette kedvesét. A törökök utána eredtek, és a sziklán körbevették - ezért a két fiatal lovastul a mélybe vetette magát. A kövek között kis barlangüreg mélyül, bár nyílása már nem átjárható. A Remete-barlangot több forrás szerint korábban remete lakhatta, és egykor mesterségesen tágították. Kialakulása a földmozgások hatására összetöredezett kőzettestben történt: a puhább részek gyorsabb pusztulása miatt „eltűnt" a támaszték egyes tömbök alól, melyek kibillentek helyzetükből - ezzel üreget hagyva hátra. 2006-ban omlás zárta el a bejáratot.

  46.09276, 18.13866

 • 7

  Patacsi-mező

  A bélyegzőt a ház teraszának faoszlopán találjátok.

  46.10208, 18.15990

 • 8

  Büdös-kúti kulcsosház

  A bélyegzőt a kulcsosház tornácának faoszlopán találjátok.

  46.12350, 18.18130

 • 9

  Fehér-kúti kulcsosház

  A bélyegzőt a kulcsosház délnyugati falán, a bejárat mellett találjátok.

  46.12405, 18.22600

 • 10

  Fehér-kúti kulcsosház

  A szállás (4 helység, 22 fő): 1 db 5 ágyas szoba 1 db 6ágyas szoba 1 db 9 szoba +2 ágy a társalgóban Adottságok folyosóról nyíló mosdó, zuhanyzó (meleg víz van) WC az épületen belül és kint villany van fűtés: cserép- és vaskályha hálózsákot, ágyneműhuzatot vinni kell melegítőkonyha (sparhelt, villanytűzhely) közösségi tér sátorozási lehetőség (amennyiben a házban már nincs férőhely) Látnivalók a környéken Melegmányi-völgy Nagy-mély-völgy

  46.12412, 18.22606

 • 11

  Mecsextrém Erdei Kalandpark

  A kalandparkban számtalan eszközön próbálhatjuk ki ügyességünket. Aki szeret csúszni-mászni, azokat várja a Tiroli csúszópálya, a Kötélpark, a mászófal, vagy a kötélpiramis. Aki szereti a sebességet és az izgalmat, kipróbálhatja az erdei bobpályát, amely 1 kilométer hosszúságban kanyarog a fák közt szakadékok és patak fölött, akár 40 km/h sebességgel, vagy várja a Segway, amelyhez az extrém pályát a természet alakította ki. És ha még nem pörögünk fel eléggé, akkor ott a 3D karika, vagy a Spinfizz. Ha valaki szeret sokat pattogni, akkor várja az ugrálóasztal, vagy az X-jump. Az eszközök többségét a kisebbek is élvezhetik, kitűnő móka a Kalandvár, a Játszóház és számtalan egyéb szórakoztató játék. És ha még nem fulladtunk ki teljesen, ügyességünket próbára tehetjük a Rodeo bikán, a lövészeten, íjászaton, sőt egy petanque meccsen is, ha pedig szellemi kihívásra vágyunk akkor nem szabad kihagyni a szabadulós játékot a ParaParkban!

  46.13711, 18.25344

 • 12

  Kövestető Vendégház

  A vendégházban az emeleten és a tetőtérben 6 db 2+2 ágyas (2 db összetolható egyszemélyes ágy és 1 db kanapéágy) családi szoba, valamint 16 db 2 ágyas (2 db egyszemélyes ágy, 8 szobában összetolható) szoba található, melyek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik. A szobák egy része pótágyazható, légkondicionáltak, és LED televízióval felszereltek. A szálláshelyhez teniszpálya, minigolfpálya, csocsó, pingpong, kültéri medence (idény szerint üzemelnek), szauna tartozik, 70 fős éttermében pedig különleges vad, erdei, helyi termékekből és alapanyagokból készült ételek közül választhattok. A 40 fő befogadására képes konferenciaterem (projektor, vetítővászon, flip-chart tábla, stb.) alkalmassá teszi konferenciák, céges rendezvények, tréningek megrendezésére, a szálloda udvarán található 100 fős fedett filagória és rendezvénytér pedig kedvelt esküvői helyszín. A közelben egy hajdani üvegfújó kemencék mintájára készült működőképes másolatot is megnézhettek, néhány kilométerre pedig több múzeum is érdekes kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Ha túrázni támad kedvetek, úgy a vendégházban - minimum 10 fő esetén - túravezetést is vállalnak, ha tekernétek egyet, akkor kerékpárt is bérelhettek a helyszínen. A túrázást a Komló melletti Sikondán található gyógyvizes élményfürdőben pihenhetitek ki, ahol a szállóvendégek kedvezményes belépőjegyet válthatnak. Szolgáltatások: wifi sporteszközök, játékok kerékpárkölcsönzés fedett kemence, bográcsozó, grill pult medence és szauna saját étterem recepció esküvők, rendezvények lebonyolítása, helyszín biztosítása túraszervezés parkolás Látnivalók a környéken: Hidasi-völgy Kövestetői-kilátó Püspökszentlászlói arborétum és kastély Márévár Mecsextrém Erdei Kalandpark

  46.17024, 18.32417

 • 13

  Gyopár Kulcsosház

  A K◼ jelzésű turistaút mellett, a Dél-dunántúli kéktúra útvonalától 400 m-re található házban egyszerre 20 fő szállhat meg. Két szobában 5-5 emeletes ágy található. Felszerelt konyha, hideg-melegvizes zuhany, angol wc áll a vendégek rendelkezésére. Szolgáltatások Fözőkonyha Bográcshely Zuhanyzó, angol wc Látnivalók a környéken Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Kövestetői-kilátó Márévár Mecsextrém Erdei Kalandpark

  46.18447, 18.32383

 • 14

  Zobákpuszta

  A bélyegzőt a gyermek és ifjúsági tábor kapuja mellett, az épület falán találjátok.

  46.18497, 18.31855

 • 15

  Nomád táborhely, Zobákpuszta

  A táborhely a Keleti-Mecsek kapujában fekszik. Az épületben 3 db. 2-4 ágyas szoba, felszerelt konyha, fedett étkező és közös mosdó, zuhanyzó és WC található. A telepített sátortábor 4 db. beton lapra szerelt 10 fős sátorban, tábori ágyakkal (párna, pléd) várja a csoportokat. Leginkább osztálykirándulások, természetközeli- és nomád táborok, cserkész- és természetjáró programok ideális helyszíne. A táborhely több mint 2 hektár szabad területtel rendelkezik, ahol a gyerekek és felnőttek számára egyaránt remek sportolási és játéklehetőség kínálkozik. Adottságok: Sátorhely, sátorállítási lehetőség Nemenkénti közös mosdó, zuhanyzó és WC Felszerelt konyha (épületben) Fedett étkező Szolgáltatások: Kiépített tűzrakóhely, erdei bútorok Sport- és játékeszközök Látnivalók a környéken: Kövestetői-kilátó Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Márévár Mecsextrém Erdei Kalandpark

  46.18493, 18.31844

 • 16

  Gyopár Kulcsosház

  A K◼ jelzésű turistaút mellett, a Dél-dunántúli kéktúra útvonalától 400 m-re található házban egyszerre 20 fő szállhat meg. Két szobában 5-5 emeletes ágy található. Felszerelt konyha, hideg-melegvizes zuhany, angol wc áll a vendégek rendelkezésére. Szolgáltatások Fözőkonyha Bográcshely Zuhanyzó, angol wc Látnivalók a környéken Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Kövestetői-kilátó Márévár Mecsextrém Erdei Kalandpark

  46.18447, 18.32383

 • 17

  Zobákpuszta (DDKPH_42)

  A bélyegzőt a gyermek és ifjúsági tábor kapuja mellett, az épület falán találjátok.

  46.18497, 18.31855

Weather
UV Index
Daylight
Reviews (2)
Photos (74)
Recordings (3)
Completed (2)
View user's profile page
Akos Nagy
Yellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarSeptember 26, 2019
HikingMuddy
View Akos's Recording
View user's profile page
Perry Franquinet
Yellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarYellow StarGray StarGray StarGray StarGray StarAugust 7, 2014
Hiking
View Perry's Recording