Achel - Beauvechain is a 54.6 mile point-to-point trail located near Hamont-Achel, Limburg, Belgium that features a river and is rated as moderate. The trail is primarily used for nature trips and road biking.

Length54.6 miElevation gain2526 ftRoute typePoint to point
Nature tripsRoad bikingRiverViews
Waypoints (27)
1
Achel
Achel is bekend vanwege de Achelse Kluis, een trappistenklooster dat ook deels op Nederlands grondgebied ligt. Dit klooster brouwt zijn eigen bier, het trappistenbier genaamd Achel.<br>De eerste schriftelijke vermelding van Achel is uit 1139, toen de naam als Achile werd geschreven. Aghel en Aeghelen zijn recentere benamingen. De naam is samengesteld uit de woorden aha en lo. Aha betekent water, verwijzend naar de Warmbeek. Een lo is een bos op zanderige grond en meestal vlak bij een nederzetting lag. Achel betekent dus "Het op zandgrond gelegen bosje bij het water".
51.25278, 5.47944
2
Brasserie De Kapetulie
De Kapetulie is een leuke brasserie in het centrum van Achel. Hier worden traditioneel Vlaamse gerechten geserveerd in een gemoedelijke sfeer. Voor de liefhebbers is er een ruime keuze aan biersoorten.
51.25295, 5.47969
3
Neerpelt
Neerpelt is een gemeente in de provincie Limburg in België. Inwoners worden 'Neerpeltenaren' genoemd.
51.23097, 5.44469
4
Station Neerpelt
Station Neerpelt is een spoorwegstation op het knooppunt van de spoorlijnen 18 en 19 in de gemeente Neerpelt . Spoorlijn 18 is inmiddels opgebroken en Neerpelt was het eindpunt van de reizigerstreinen op de verbinding Antwerpen-Neerpelt. Sinds 6 april 2014 is het station in Hamont echter heropend en rijdt de trein door tot dat station. Bij de opening van de spoorlijn van Hasselt naar Eindhoven in 1866 werd er een klein stationnetje gebouwd. Toen de IJzeren Rijn werd aangelegd in 1879 bouwde de maatschappij Grand Central Belge het huidige stationsgebouw. Het oude station werd in 1883 afgebroken om plaats te maken voor een eerste uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1901 werd er een verdieping op het woongedeelte van de stationschef aangebracht en werd de perronoverkapping aangebracht.
51.22139, 5.43694
5
De Ballasthoeve
De Ballasthoeve is een oud 'bruin' ingericht café met twee tuinterrassen en een speeltuintje voor de allerkleinsten. Je kunt er genieten van een lekker Belgisch Pintje en/of een koffie met Limburgse vlaai. Het ligt in de Limburgse Kempen, synoniem voor veel bos, groen en natuur. Je kunt er ook overnachten in de groepsaccommodatie, het vakantiehuisje of op de minicamping.
51.1802, 5.42045
6
Vanendert - Limburgse bergkoning
Een rasklimmer uit het hoge Noorden van Limburg won als eerste profwedstrijd meteen een koninginnenrit in de Ronde van Frankrijk. Al sinds zijn 13de plaats in Waalse Pijl tijdens zijn eerste profseizoen werd Jelle Vanendert bestempeld als een grote belofte. Blessureleed en een zware valpartij met een bekkenbreuk als gevolg, gooiden aanvankelijk nog roet in het eten. 2011 was het eerste jaar waarin hij pijnloos kon fietsen. Al snel groeide hij uit tot een topper. Als helper van Philippe Gilbert rijdt hij zich in de kijker. In de Waalse Pijl behaalde Vanendert als helper voor Philippe Gilbert een zesde plaats. Gilbert zelf won die koers. Ook in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik hielp Vanendert zijn kopman aan de overwinning. Zelf slaagde hij erin in deze twee klassiekers telkens in top 20 te eindigen. Het beste moest nog komen: de Ronde van Frankrijk. Tijdens de twaalfde rit pakte hij in een bergetappe in de Pyreneeën over de Tourmalet en met aankomst bovenop Luz-Ardiden de tweede plaats achter olympisch kampioen Sanchez. Twee dagen later schreef hij &ndash; dertig jaar na Lucien Van Impe &ndash; geschiedenis door de koninginnenrit met aankomst op Plateau de Bielle te winnen. Enkel klimgeiten als Pantani en Contador gingen hem voor. Meteen pakte hij ook de bolletjestrui. De officiële supportersclub heeft haar thuishaven in het fietscafé De Ballasthoeve in Overpelt. http://www.ballasthoeve.be/ http://sc-jellevanendert.com/
51.18002, 5.42042
7
Jeugdvakantiecentrum
Het JVC is een groot jeugdverblijfscentrum bestaande uit een centraal hoofdgebouw en omliggende kampeerbarakken in een bos van enkele hectare groot. Het wordt uitgebaat door een vzw. In het bos kan naar hartelust gespeeld worden. Naast het JVC ligt de gemeentelijke speeltuin.
51.10577, 5.36605
8
Taverne - Fietscafé De Uitkijktoren
Deze taverne dankt zijn naam aan de hoge toren, gelegen op het recreatieoord 't Fonteintje in Koersel-Kapelleke (Beringen). Je kunt hier genieten van een lekker dagmenu of een verfrissend drankje in de rustige bosrijke omgeving. In het recreatieoord is er een mooie grote speeltuin, minigolf, trick-pinbanen en een plonsvijver. Ook zijn er verschillende wandelroutes en eigen fietsroutes.
51.08347, 5.32519
9
Koersel
De oudste vermelding van Koersel stamt uit 1166 als Corcela. De naam zou afkomstig kunnen zijn van het Gallo-Romeinse woord: Curticella, een samenvoeging van curtis en cella . Een Latijnse verklaring staat/stond natuurlijk mooi maar een Germaanse verklaring voor Koersel is echter waarschijnlijker, er was hier voor de Romeinen immers niet veel te rapen op de arme zandgrond... Koersel zou in geval van een Germaanse herkomst van de naam dan kunnen zijn voortgekomen uit "Cor - sala", wat de duiding zou zijn voor een hoeve van een voorname Frank namens "Cor". Recent heeft men nog een andere mogelijke Germaanse verklaring voor de herkomst van Koersel aangetoond namelijk een "gebouw met wachttoren".<br>In het gehucht Stal werden enkele jaren geleden overblijfselen uit de Urnenvelden tijd gevonden bij werken. De geschiedenis van bewoning van deze streek gaat terug tot ongeveer 700. Omstreeks 800 kwam het gebied bestuurlijk onder het huidige Lummen te vallen. De Heer van Lummen liet hier een kapel bouwen. Het patronaatsrecht daarvan werd in 1185 geschonken aan de Abdij van Averbode. In 1204 werd Koersel een zelfstandige parochie, maar de pastoors werden tot 1829 nog door de Abdij benoemd.
51.07063, 5.28053
10
Sint-Pietersbandenkerk
De Sint-Pietersbandenkerk is een kerk deels in laatgotische, deels in neogotische stijl met een rijk barok interieur gelegen aan Markt 6 in Beringen. Het is de parochiekerk van Beringen centrum en de dekenale kerk van het dekenaat Beringen. Het koor, schip en kruisbeuk zijn beschermd sinds 1949 en de neogotische gedeelten sinds 1993.<br/>De kerk is een basilicale kruiskerk met ingebouwde westelijke toren. De oorspronkelijke kerk werd verwoest in 1467 door Bourgondische troepen. Een nieuwe kerk werd opgebouw, die in 1584, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, door brand geteisterd werd. De kerk werd in 1592 hersteld. In 1654 werd de kerk opnieuw verwoest, nu door Lotharingse troepen.
51.04836, 5.22492
11
Beringen
Beringen is een stad en gemeente in Limburg in België en is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Beringen. De stad telt zo'n 46.000 inwoners. Beringen is, na Hasselt en Genk, de grootste gemeente in de provincie Limburg. Het is een stad met een nog steeds groeiend inwoneraantal. Tevens is het een belangrijke industriestad in West-Limburg. Beringen werd voor het eerst vermeld in 1120, als Ber-ing, ofwel de woonplaats van ene Bero. Met een beer, zoals die op latere het wapen van Beringen is te vinden, heeft de naam niets te maken.
51.04833, 5.22333
12
Meldert
Meldert is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de gemeente Lummen. Meldert grenst aan Zelem, Deurne, Schaffen, Laren, Lummen en Linkhout.<br>De naam Meldert stamt deels uit het Germaans en deels uit het Latijn. Meldert verwijst naar het woord melde + achtervoegsel aarde. Zo zou Meldert dus melde-akker kunnen betekenen. Malen klonk in het oud-Germaans als mellen. Erd of ert betekent aarde, plaats of veld. Meldert zou dan betekenen: plaats waar een molen staat. In de gewesttaal noemt men de molenaar de maalder of de mulder. De "u" klinkt op vele plaatsen als een doffe "e". Het volk voegt bij sommige woorden een "d" of "t" voor de welluidendheid. Ook bij het woord mulder wordt een "t" toegevoegd en muldert betekent dan eenvoudig bij de molenaar of bij den muldert. Deze laatste uitleg stemt overeen met de vondsten die men hier is tegengekomen. Men heeft fundamenten gevonden van een zeer oude watermolen op de Zwarte Beek, niet ver van de dorpskom. Zo zou de betekenis van Meldert dus zijn: bij de molenaar, of zoals men hem in de gewesttaal noemt, bij den muldert.
51.00864, 5.14528
13
Herberg De Pastorie Zelem
Herberg 'De Pastorie' is al enkele jaren de ontmoetingsplaats voor mensen van Zelem en ver daarbuiten. Geniet op het zonnige zuidterras of op het schaduwrijke terras met zicht op de kerk en de prachtige natuur. Je kunt hier terecht voor een ruim aanbod aan dranken en gerechten. Kom eens proeven van onze suggesties en streekproducten. Sinds 2015 zijn we ook erkend als fietscafé. Zo kunnen we onze tweewielers en hun baasje met de beste zorgen ontvangen. Aan de herberg is ook een vakantiewoning gekoppeld voor 8 personen, een feestzaal en 2 vergaderzaaltjes.
50.97842, 5.09987
14
Sint-Jansbergklooster
Het Sint-Jansbergklooster is een voormalig klooster in Zelem in de Belgische provincie Limburg. Het klooster heette oorspronkelijk Sint-Jansdal en is vernoemd naar Sint-Jan de Doper. Dit klooster, van de orde der Kartuizers, werd gesticht in 1329 door de Heer van Diest en diens tweede vrouw, Johanna van Vlaanderen. Tijdens de 14e en 15e eeuw breidde het klooster zich uit. Door de troepen van Willem van Oranje werd het echter, in 1582, verwoest. Hiermee ging ook een zeer belangrijke bibliotheek verloren.
50.96977, 5.09282
15
Kasteelklooster Sint-Jansberg
Maak kennis met deze prachtige erfgoedsite. Zijn geschiedenis, het gebouw, de natuur, de rust en de mooie 14e-eeuwse kapel zijn bijzonder waardevol. Het domein is gelegen te midden van honderden hectare groen. Idyllische fietsroutes en wandelpaden doorkruisen de beboste omgeving. De Demer, het Zwart Water en de Zwarte Beek stromen vlakbij. De Vallei van de Zwarte Beek is een van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Bomen van honderden jaren oud sieren het park binnen de muren van het domein. De kapel, die ooit een kapittelzaal van het Kartuizerklooster was, wordt momenteel gebruikt voor trouwplechtigheden, dopen en klassieke concerten. Voorbijgangers gebruiken deze 14e-eeuwse kapel ook als rust- of gebedsplek. In 2007 haalde het klooster een finaleplaats in de Monumentenstrijd op Canvas.
50.9697, 5.0921
16
Kerk van Zelk
De kerk van Zelk is gelegen nabij de samenvloeiing van de Velp en de Demer. De classicistische Sint-Pancratiuskerk dateert uit 1767. De kerk werd uitgebreid met zijkapellen in 1939. Ook het interieur is uit de 18e eeuw. De parochiekerk van Zelk is toegewijd aan Sint-Pancratius. Het bakstenen kerkgebouw heeft een ingebouwde westertoren en eenbeukig schip. In 1938 - 1939 werden twee zijkapellen toegevoegd. De kerk is niet beschermd.
50.95983, 5.09165
17
Kasteel van Blekkom
Het Kasteel van Blekkom is een kasteel uit de negentiende eeuw dat in het gelijknamige gehucht Blekkom staat. Het 'kasteel' is een alleenstaand, neoclassicistisch herenhuis, in 1859 gebouwd naar een ontwerp van architect Victor Jamaer in opdracht van Hyacinthe de Maret, de eerste burgemeester van de in 1866 zelfstandig geworden gemeente Loksbergen.
50.92312, 5.07537
18
Kortenaken
Kortenaken is een plaats en gemeente in het Hageland (arrondissement Leuven, Vlaams-Brabant, België). Ze bestaat uit 5 dorpskernen en 1 gehucht. In het brede valleigebied van de Velpe vormen de boomgaarden een vertrouwd beeld. De gemeente telt circa 7500 inwoners.
50.9063, 5.05776
19
Boulevard - Glabbeek
50.8477, 4.95865
20
Manege Sint-Jorishoeve
MANEGE SINT-JORISHOEVE, MEER DAN PAARDRIJDEN ALLEEN Manege Sint-Jorishoeve focust op een aangename sfeer, respect voor paard en ruiter en vooral op het beleven van veel plezier met paarden. PAARDENBOERDERIJ Manege Sint-Jorishoeve is nog een echte "paardenboerderij". Jaren geleden werden de boerenactiviteiten omgeruild tot paardenactiviteiten. In een authentiek kader kunnen kinderen en volwassenen genieten van pony's en paarden in de prachtige omgeving van het Brabantse Hageland. EEN MANEGE VOOR HET HELE GEZIN Manege Sint-Jorishoeve richt zich niet enkel op kinderen, maar ook op volwassenen. We zijn van mening dat het nooit te laat is om te leren paardrijden en moedigen ouders aan om samen met hun kinderen leuke tijden te beleven bij ons. Kijk op www.sint-jorishoeve.be
50.84083, 4.95137
21
Sint-Maartenskerk
De eerste, kleine Sint-Maartenskerk was opgetrokken uit keien en arduinsteen en bedekt met een schaliëndak. Rond 1100 werd een romaanse kerk opgetrokken. De heilige Himelinus zou er volgens de overlevering in 631 begraven zijn en dat maakte van de kerk een centrum van volksdevotie. Eeuwenlang kwamen pelgrims uit alle windstreken ernaartoe. Boven het graf van de heilige, aan de ingang, was een altaar opgericht met erboven een muurschildering die Sint-Hemelinus voorstelde. Aan het altaar, achter een gesloten deur, was een grote put. Pelgrims haalden aarde uit deze put - er stond een ladder met wel zeven sporten in, zo diep was hij - en namen die mee naar huis. Zij mengden de aarde in het eten van mens en dier en hoopten zo ziekten te genezen. Het altaar met het beeld van de heilige werd door Franse en Hollandse troepen in 1635 vernield.<br>Het patronaatschap van de Sint-Maartenskerk hoorde oorspronkelijk toe aan het kapittel van de Sint-Janskerk in Luik. In 1217 verkocht dit kapittel twee derden van de Vissenakense tienden aan de abdij van Tongerlo. In 1226 gingen alle rechten over naar de abt van Tongerlo. Van dan af en tot in 1932 was een kloosterling van deze abdij pastoor in de Sint-Maartenskerk.
50.83833, 4.92417
22
Brouwerij Vissenaken
Brouwerij Vissenaken wil actief meewerken aan de instandhouding en de verspreiding van de Belgische biercultuur. Dit houdt onder meer in: zelf brouwen, zoveel mogelijk mensen betrekken en inwijden in het brouwproces, de duizenden Belgische bieren leren kennen en laten waarderen, kleine brouwerijen bezoeken en kennis uitwisselen.
50.8387, 4.92366
23
B&B Nokernote
Gastenkamers Nokernote biedt u 3 kamers aan met sfeervol interieur en bijhorende badkamer. Wandel- en fietsroutes en de natuurreservaten Rozendaalbeekvallei en Velpevallei/Paddenpoel zijn dichtbij en de grote tuin met bijhorende boomgaard maakt dit verblijf ook erg geschikt voor families met kinderen.
50.83885, 4.91292
24
Sint-Pieterskerk
De Sint-Pieterskerk of de Kerk van Sint-Pietersbanden is een kleine kerk in de parochie Sint-Pieters te Vissenaken .<br>De Sint-Pieterskerk is een eenbeukige classicistische kerk met ingebouwde westertoren. Ze is gebouwd in 1767. Als bouwmaterialen werd vooral gebruikgemaakt van baksteen en zandsteen. Naast de kerk bevindt zich de ommuurde pastorie uit 1636, opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. In de 18e eeuw werden wijzigingen aangebracht aan de ingangsdeur en aan het interieur.
50.83573, 4.91067
25
Sint Ermelindiskerk
De vroegere Sint-Bartholomeuskerk - huidige Sint-Ermelindiskerk - was een belangrijke landelijke kerk en voormalig bedevaartsoord. Ze is gewijd aan de Heilige Ermelindis, de plaatselijke heilige, waar nog jaarlijks de processie voor uitgaat. Deze kerk herbergt ook de fraaie gotische grafsteen van jonker Lybrecht van Meldert, waarop hij afgebeeld is in volle wapenrusting. Elk jaar op Pinkstermaandag gaat de Sint-Ermelindisprocessie uit met heel wat figuranten. Naast de Sint-Ermelindiskerk zie je de barokke kapel die dateert uit de 17de eeuw. De kapel werd gebouwd boven het graf van de patroonheilige Sint-Ermelindis. De kapel wordt voor het eerst vermeld in de 13de eeuw. In de 14de eeuw wordt ze geciteerd onder verschillende benamingen. Het huidig gebouw werd in 1629 op initiatief van Jacobus d'Oyenbrugghe gebouwd op het oostelijk uiteinde van het kerkhof en verfraaid in 1691. Het is een zaalkapel met hexagonaal (=zeshoekig) afgesloten apsis (=veelhoekige uitbouw die het koor afsluit) en vlakke westgevel. Ze is opgetrokken in bakstenen, afwisselend in kop- en speklagen.
50.78825, 4.8382
26
Donjon
Deze woontoren werd gerestaureerd in 1984 en is een vroeggotisch vierkant gebouw, in witte Gobertangesteen, dat als woning diende voor de plaatselijke heren. De Donjon was de zetel van een heerlijkheid die afhing van de hertog van Brabant. Vroeger bestond deze donjon uit een kelder, een verhoogd gelijkvloerse verdieping die het eigenlijke woongedeelte vormde, en een eerste verdieping of slaapruimte. In 1568 maakte een brand de woontoren onbewoonbaar en vandaag blijven alleen de 2 onderste verdiepingen bewaard. De Donjon kan bezichtigd worden in de hoek Overhemstraat met Sint Ermelindisstraat te Meldert.
50.78737, 4.83582
27
Meldert
Op het eind van het Ancien Régime werd Meldert een gemeente. In 1965 fusioneerde Meldert met de gemeenten Opvelp, Neervelp en Willebringen tot fusiegemeente Honsem. Die gemeente werd in 1977 alweer opgesplitst en Meldert werd bij de gemeente Hoegaarden gevoegd.
50.78904, 4.83344
Weather
UV Index
Daylight
Reviews (0)
Photos (0)
Recordings (0)
Completed (0)

No one has reviewed this trail yet. Be the first!