Explore the most popular trail running trails in Greece with hand-curated trail maps and driving directions as well as detailed reviews and photos from hikers, campers and nature lovers like you.

This hike was short, steep and oh so sweet!! If it’s a hot day be sure to bring water.

1 month ago

Amazing views. Super hot in July, but a great workout and totally worth it!!

1 month ago

Ωραία περιγραφή της διαδρομής.
Φέτος το 2018 ελπίζω να ανεβώ για τέταρτη φορά στην κορυφή και για πρώτη φορά στην γιορτή του Σωτήρος που δεν την έχω δει στον Άθω. Γερός να είσαι πάντα φίλε μου.
Επέλεξες την πιο ασυνήθιστη διαδρομή. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

1 month ago

Incredible view! Great hike. The sun was pretty relentless but we were prepared with hats, sunglasses and sunscreen.

1 month ago

Incredible views of the sea!

Easy to moderate out and back hike in Meteora, Greece. Starts just outside of downtown Kalambaka and continues to the Monastery of the Holy Trinity. From there you can continue on to the St. Stephens Abbey on the road. Trail is clear with a few steep spots. Saw several other people picnicking on flat rocks off the trail and sunning themselves. There are several shaded areas and amazing views of Meteora.

2 months ago

Great time to stretch the legs after some beach time.

2 months ago

To much people in Oia.

3 months ago

This is a super pretty hike along the edge of the caldera.

hiking
4 months ago

Awesome hike with spectacular view of Santorini, sapphire ocean and landscape surrounding.

4 months ago

Perfect temperature for the hike at the end of March. My friend’s mother came along as a first time hiker. We went slow with a lot of stops but completed the hike in about 3 hours. She is now able to say she is a hiker!

10 months ago

Amazing views

hiking
Thursday, July 27, 2017

I did this trek in early-October while staying in Oia, after an unforgettable ten days sailing the Cyclades. I started in Oia and went a little more than halfway, where I rendezvoused with a friend who was staying in Fira; we walked back together to Oia for dinner. This is a walk-hike mix trail with just enough incline to keep your heart pumping. You're exposed the entire time and I underestimated the need for water -- bring a good two liters. This is a perfect trek for beginner hikers and a must-do for photographers. The distant perspective of Oia (and I imagine Fira) is absolutely stunning. I didn't do this during sunrise or sunset, but will make a point of it next time (although watching the sunrise and sunset anywhere in Santorini are among the best in the world!). There's a bus that runs between Fira-Oia and Oia-Fira throughout the day, so you can make this a one-way hike, if you want. Just check the bus schedule -- and know they won't run on time; you're in Greece!

Thursday, July 06, 2017

Did this as my first solo hike. So enjoyable! I began at 6pm and met my family for dinner in ammoudi bay at 830pm (drenched in sweat). Beautiful views of the caldera from high on a ridgeline. The path itself is mostly cobblestone, with some dirt path, ending in the white marble sidewalks of Oia. I recommend doing this as a sunset hike, if you can stand the heat!

hiking
Tuesday, June 06, 2017

Did the walk several times. With cameras and interaction with everything/everybody we saw it took 4+ hours. Delightful!! As a (mere) walk it was 1:50 from Fira to Oia. Worth doing it each morning on a trip filled with good food and drink.

Monday, June 05, 2017

Amazing views. Bring a bag for garbage.

Wednesday, May 03, 2017

great view and landscape with bridges and a small waterfall. It is like you walk through the world of mythical creatures and fairies.

walking
Thursday, April 20, 2017

"Αντί προλόγου,
Την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 18 Αυγούστου , οι επισκέπτες του Αγίου Όρους συνηθίζουν να ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθω, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ολονύκτια αγρυπνία που γίνεται στο ομώνυμο εκκλησάκι της κορυφής (2.033 μέτρα).
Έτσι συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί Έλληνες και Ξένοι που μετά από πολύωρη πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του Αγίου Όρους ,φτάνουν στον ενδιάμεσο σταθμό τον μικρό ξενώνα του ναΐσκου της Παναγίας (1.500 μέτρα).
Από το σημείο αυτό την ίδια μέρα το απόγευμα, ξεκινά η πομπή της λιτάνευσης των εικόνων που συνοδεύεται από μοναχούς και προσκυνητές, με προορισμό την κορυφή του Άθω".

Το ξεκίνημα της διαδρομής μας αρχίζει από το λιμάνι της Ουρανούπολης, αφού επιβιβαστούμε στο καραβάκι «Αγία Άννα» και περάσουμε όλα τα νότια παράλια της χερσονήσου του Αγίου Όρους, μετά από τρεις ώρες ταξίδι φτάνουμε στον λιμάνι ¨Κλέφτικο¨. Αυτό βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Άθω στο ακρωτήριο Φονιάς, δηλαδή μεταξύ του αρσανά των «Καρουλιών» και του αρσανά της Σκήτης των « Καυσοκαλυβίων». Στο λιμανάκι αυτό είναι δύσκολο να πιάσει το πλοίο, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει.
Το όνομα «Κλέφτικο» το πήρε από την ομώνυμη τοποθεσία και το μονοπάτι που φιδοσέρνεται από την θάλασσα μέχρι την περιοχή της «Κερασιάς».
Για την κορυφή, ως ενδιάμεσος σταθμός της διαδρομής υπάρχει η περιοχή της «Κερασιάς», όπου θα μπορούσαμε να καταλύσουμε, αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο, γιατί τα λιγοστά κελιά των μοναχών της περιοχής, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για την φιλοξενία των επισκεπτών.
Μετά την αποβίβαση από το καραβάκι, η πεζοπορία μας αρχίζει από το λιμάνι και συνεχίζεται σε ευδιάκριτο φαρδύ μονοπάτι με αρκετά σκαλοπάτια αλλά πολύ σκιερό, λόγο της ψηλής και πυκνής βλάστησης που το περιβάλει.
Προσοχή σε απόσταση ενάμιση χιλ/τρο και υψόμετρο τριακοσίων ( 300) μέτρων , στην δεξιά πλευρά του μονοπατιού θα βρούμε μια μικρή βρυσούλα με πόσιμο νερό.
Ακολουθεί η πύλη της περιοχής της «Κερασιάς» και το κελί του «Ιωάννου του Θεολόγου», μετά συναντούμε την πρώτη διασταύρωση. Δυτικά (Δ) συνεχίζει το μονοπάτι για τον Άθω και Ανατολικά (Α) κατευθύνεται στο κελί του «Αγίου Γεωργίου».
Στη συνέχεια για την κορυφή αφού περάσουμε το κελί των «Εισοδείων Της Θεοτόκου» συναντούμε το μονοπάτι που έρχεται από την Μονή «Μεγίστης Λαύρας», οπότε στρίβουμε και κατευθυνόμαστε Δυτικά (Δ).
Μετά από ένα χίλ/τρο πορεία φτάνουμε σε βρύση με πόσιμο νερό που πρέπει οπωσδήποτε να εφοδιαστούμε για όλο το υπόλοιπο της διαδρομή μας.
Εάν κοιτάξουμε δυτικά πολύ κοντά από το σημείο αυτό, θα δούμε ένα ξύλινο «Σταυρό». Είναι η διασταύρωση όπου συναντιόνται τα μονοπάτια, από την μονή της «Μεγίστης Λαύρας», την «Αγία Άννα», τον « Άγιο Βασίλειο» ,τα «Κατουνάκια» , πίσω από τον «Σταυρό» είναι η αρχή του μονοπατιού που κατευθύνεται στην κορυφή του Άθω.
Μέχρι εδώ έχουμε διανύσει περίπου τέσσερα χιλ/τρα και βρισκόμαστε σε υψόμετρο οκτακοσίων (800) μέτρων.
Από την θέση «Σταυρός» στην αρχή θα διανύσουμε ένα δάσος με καστανιές και ανεβαίνοντας ψηλότερα θα συναντήσουμε ένα κακοτράχαλο κομμάτι του μονοπατιού που είναι αρκετά ανηφορικό και κουραστικό, όμως μετά ακολουθεί ένα δάσος βελανιδιάς που το μονοπάτι ανηφορίζει πιο ομαλά, δίπλα σε ένα ρέμα.
Θα χρειαστούμε περίπου δυόμιση με τρεις ώρες, σε ευδιάκριτο μονοπάτι για να φτάσουμε από τον «Σταυρό», στη βάση της κορυφής του Άθωνα στα χίλια πεντακόσια μέτρα (1500 μ.), όπου βρίσκεται το καταφύγιο της «Παναγίας».
Η «Παναγία» είναι ένα πετρόκτιστο οίκημα που στο εσωτερικό του υπάρχουν, ένα σκεπασμένο πηγάδι με νερό, απέναντι ένα τζάκι και στο βάθος ένα απέριττο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Δίπλα υπάρχει θάλαμος με κρεβάτια ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν οι λοιποί χώροι, των μαγειρείων κ.λ.π..
Εδώ πιθανόν να μη βρούμε πόσιμο νερό, γιατί η δεξαμενή που μαζεύει το βρόχινο νερό τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί και επίσης το νερό του πηγαδιού είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Από την αρχή της διαδρομής μέχρι την «Παναγία» έχουμε διανύσει επτά και μισό (7,5) χιλ/τρα και ο συνολικός χρόνος είναι περίπου πέντε με έξι ώρες.
Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι η ανάβαση στο κώνο της κορυφής του Άθω (2033 μ.). Είναι μία ανηφορική κακοτράχαλη πορεία, διάρκειας μίας με μιάμιση ώρας, σε αλπικό τοπίο με λίγα πεύκα και έλατα που όμως στο τέλος της διαδρομής, αν βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ανταμείβεσαι με την εκπληκτική και μοναδική θέα που Θα απολαύσεις στην κορυφή.
Εκεί υπάρχει ένας μεγάλος σιδερένιος Σταύρος στημένος στο ψηλότερο σημείο της κορυφής και δίπλα ένα νεόκτιστο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Μετα από την κοπιαστική ανάβαση, η κορυφή του Άθω θα σε πλημμυρίσει με ευφορία και θα αισθανθείς ικανοποίηση που πέτυχες το στόχος σου!
Ίσως εάν το πιστέψεις, σίγουρα θα νοιώσεις και μια αίσθηση Θείας ευλογίας που απλόχερα χαρίζει στους επισκέπτες του το «Περιβόλι της Παναγίας».

hiking
26 days ago

hiking
1 month ago

hiking
1 month ago

hiking
1 month ago

hiking
2 months ago

hiking
2 months ago

2 months ago

on Fira to Oia

hiking
2 months ago

trail running
3 months ago

hiking
3 months ago

on Fira to Oia

hiking
3 months ago

Load More