Explore the most popular forest trails in Greece with hand-curated trail maps and driving directions as well as detailed reviews and photos from hikers, campers and nature lovers like you.

7 days ago

Ωραία περιγραφή της διαδρομής.
Φέτος το 2018 ελπίζω να ανεβώ για τέταρτη φορά στην κορυφή και για πρώτη φορά στην γιορτή του Σωτήρος που δεν την έχω δει στον Άθω. Γερός να είσαι πάντα φίλε μου.
Επέλεξες την πιο ασυνήθιστη διαδρομή. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Der trail ist auf kreta

Monday, July 10, 2017

Amazing!

backpacking
Tuesday, April 25, 2017

If you choose to hike Richtis, hike 'up', DON'T hike down. By this, I mean start at the beach, not at the trail head. You can do this by putting "Richtis Beach" into your car's GPS. Then you can start at the end where the trail is actually maintained. While not entirely impassable, the higher portion of the trail is nearly entirely grown over and you need to be willing to rock hop down the stream itself until you reach more passable portions, which still are not all that passable. There will be scrambling over steep, wet, smooth rocks - with deep pools of water below you if you're lucky. There are also a couple of water traps that you need to be mindful to not fall into - deep water, at the bottom of a deeper, smooth-wall hole, no way to get put without rope and an able body partner to rescue you. These are the higher portions of the trail. The lower portions - hiking up from the beach, before you reach the largest water fall - is well maintained, and the trail is pretty well marked and safe. If you choose to venture passed the steep, tall, old, wooden stairs that lead to the top of the waterfall, know that the trail only gets more hazardous the further up you go. There are a couple old, abandoned stone houses along the trail, but you have to really want to see them. If you really want to see the stone bridge, hike down from the trial head - it's easy and on paved road until the bridge - then turn around and go to the beach.

DON'T SWIM IN THE RIVER. If you go to the top, you'll see a ton of run off from the farms there (citrus, root vegetables). Best case is manure, worst case is chemical fertilizer. You probably don't want to swim in it either way. Trash up stream too.

walking
Thursday, April 20, 2017

"Αντί προλόγου,
Την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 18 Αυγούστου , οι επισκέπτες του Αγίου Όρους συνηθίζουν να ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθω, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ολονύκτια αγρυπνία που γίνεται στο ομώνυμο εκκλησάκι της κορυφής (2.033 μέτρα).
Έτσι συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί Έλληνες και Ξένοι που μετά από πολύωρη πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του Αγίου Όρους ,φτάνουν στον ενδιάμεσο σταθμό τον μικρό ξενώνα του ναΐσκου της Παναγίας (1.500 μέτρα).
Από το σημείο αυτό την ίδια μέρα το απόγευμα, ξεκινά η πομπή της λιτάνευσης των εικόνων που συνοδεύεται από μοναχούς και προσκυνητές, με προορισμό την κορυφή του Άθω".

Το ξεκίνημα της διαδρομής μας αρχίζει από το λιμάνι της Ουρανούπολης, αφού επιβιβαστούμε στο καραβάκι «Αγία Άννα» και περάσουμε όλα τα νότια παράλια της χερσονήσου του Αγίου Όρους, μετά από τρεις ώρες ταξίδι φτάνουμε στον λιμάνι ¨Κλέφτικο¨. Αυτό βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Άθω στο ακρωτήριο Φονιάς, δηλαδή μεταξύ του αρσανά των «Καρουλιών» και του αρσανά της Σκήτης των « Καυσοκαλυβίων». Στο λιμανάκι αυτό είναι δύσκολο να πιάσει το πλοίο, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει.
Το όνομα «Κλέφτικο» το πήρε από την ομώνυμη τοποθεσία και το μονοπάτι που φιδοσέρνεται από την θάλασσα μέχρι την περιοχή της «Κερασιάς».
Για την κορυφή, ως ενδιάμεσος σταθμός της διαδρομής υπάρχει η περιοχή της «Κερασιάς», όπου θα μπορούσαμε να καταλύσουμε, αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο, γιατί τα λιγοστά κελιά των μοναχών της περιοχής, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για την φιλοξενία των επισκεπτών.
Μετά την αποβίβαση από το καραβάκι, η πεζοπορία μας αρχίζει από το λιμάνι και συνεχίζεται σε ευδιάκριτο φαρδύ μονοπάτι με αρκετά σκαλοπάτια αλλά πολύ σκιερό, λόγο της ψηλής και πυκνής βλάστησης που το περιβάλει.
Προσοχή σε απόσταση ενάμιση χιλ/τρο και υψόμετρο τριακοσίων ( 300) μέτρων , στην δεξιά πλευρά του μονοπατιού θα βρούμε μια μικρή βρυσούλα με πόσιμο νερό.
Ακολουθεί η πύλη της περιοχής της «Κερασιάς» και το κελί του «Ιωάννου του Θεολόγου», μετά συναντούμε την πρώτη διασταύρωση. Δυτικά (Δ) συνεχίζει το μονοπάτι για τον Άθω και Ανατολικά (Α) κατευθύνεται στο κελί του «Αγίου Γεωργίου».
Στη συνέχεια για την κορυφή αφού περάσουμε το κελί των «Εισοδείων Της Θεοτόκου» συναντούμε το μονοπάτι που έρχεται από την Μονή «Μεγίστης Λαύρας», οπότε στρίβουμε και κατευθυνόμαστε Δυτικά (Δ).
Μετά από ένα χίλ/τρο πορεία φτάνουμε σε βρύση με πόσιμο νερό που πρέπει οπωσδήποτε να εφοδιαστούμε για όλο το υπόλοιπο της διαδρομή μας.
Εάν κοιτάξουμε δυτικά πολύ κοντά από το σημείο αυτό, θα δούμε ένα ξύλινο «Σταυρό». Είναι η διασταύρωση όπου συναντιόνται τα μονοπάτια, από την μονή της «Μεγίστης Λαύρας», την «Αγία Άννα», τον « Άγιο Βασίλειο» ,τα «Κατουνάκια» , πίσω από τον «Σταυρό» είναι η αρχή του μονοπατιού που κατευθύνεται στην κορυφή του Άθω.
Μέχρι εδώ έχουμε διανύσει περίπου τέσσερα χιλ/τρα και βρισκόμαστε σε υψόμετρο οκτακοσίων (800) μέτρων.
Από την θέση «Σταυρός» στην αρχή θα διανύσουμε ένα δάσος με καστανιές και ανεβαίνοντας ψηλότερα θα συναντήσουμε ένα κακοτράχαλο κομμάτι του μονοπατιού που είναι αρκετά ανηφορικό και κουραστικό, όμως μετά ακολουθεί ένα δάσος βελανιδιάς που το μονοπάτι ανηφορίζει πιο ομαλά, δίπλα σε ένα ρέμα.
Θα χρειαστούμε περίπου δυόμιση με τρεις ώρες, σε ευδιάκριτο μονοπάτι για να φτάσουμε από τον «Σταυρό», στη βάση της κορυφής του Άθωνα στα χίλια πεντακόσια μέτρα (1500 μ.), όπου βρίσκεται το καταφύγιο της «Παναγίας».
Η «Παναγία» είναι ένα πετρόκτιστο οίκημα που στο εσωτερικό του υπάρχουν, ένα σκεπασμένο πηγάδι με νερό, απέναντι ένα τζάκι και στο βάθος ένα απέριττο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Δίπλα υπάρχει θάλαμος με κρεβάτια ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν οι λοιποί χώροι, των μαγειρείων κ.λ.π..
Εδώ πιθανόν να μη βρούμε πόσιμο νερό, γιατί η δεξαμενή που μαζεύει το βρόχινο νερό τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί και επίσης το νερό του πηγαδιού είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Από την αρχή της διαδρομής μέχρι την «Παναγία» έχουμε διανύσει επτά και μισό (7,5) χιλ/τρα και ο συνολικός χρόνος είναι περίπου πέντε με έξι ώρες.
Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι η ανάβαση στο κώνο της κορυφής του Άθω (2033 μ.). Είναι μία ανηφορική κακοτράχαλη πορεία, διάρκειας μίας με μιάμιση ώρας, σε αλπικό τοπίο με λίγα πεύκα και έλατα που όμως στο τέλος της διαδρομής, αν βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ανταμείβεσαι με την εκπληκτική και μοναδική θέα που Θα απολαύσεις στην κορυφή.
Εκεί υπάρχει ένας μεγάλος σιδερένιος Σταύρος στημένος στο ψηλότερο σημείο της κορυφής και δίπλα ένα νεόκτιστο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Μετα από την κοπιαστική ανάβαση, η κορυφή του Άθω θα σε πλημμυρίσει με ευφορία και θα αισθανθείς ικανοποίηση που πέτυχες το στόχος σου!
Ίσως εάν το πιστέψεις, σίγουρα θα νοιώσεις και μια αίσθηση Θείας ευλογίας που απλόχερα χαρίζει στους επισκέπτες του το «Περιβόλι της Παναγίας».

hiking
Sunday, October 21, 2012

Great hike through a Cretan "jungle". Unique scenery for eastern Crete which tends to be very dry. Not difficult at all (had to climb over a couple of boulders but that's pretty much it) and with lots of variety. Old watermills, wild flowers and herbs, LOTS of plane trees, the waterfall and the beach at the end. Took over 600 pics as the gorge is -almost- entirely shaded which gives lots of opportunity for interesting high contrast pics as the light passes through the vegetation.

hiking
7 months ago

hiking
10 months ago

hiking
10 months ago

hiking
Monday, June 05, 2017

hiking
Saturday, May 27, 2017

hiking
Monday, April 24, 2017

backpacking
Thursday, March 09, 2017

Monday, December 26, 2016

Monday, July 18, 2016

Sunday, November 29, 2015

Sunday, March 15, 2015